Luisteren

Luisteren ~ 1) Aandacht schenken 2) Aanhoren 3) Afluisteren 4) Aandachtig horen 5) Auditief waarnemen 6) Behoren 7) Beluisteren 8) Bemerken 9) Fluisteren 10) Gehoorzamen 11) Gericht horen 12) Horen 13) Iets vernemen 14) Ingesteld om te horen 15) Invloed van iets ondergaan 16) Laat zich makkelijk sturen 17) Met aandacht horen 18) Met het oor waarnemen

 

Goed luisteren is een kunst. Ik kan van mezelf wel zeggen dat ik dit kan. Niet dat ik nooit afdwaal met mijn gedachten. Dit overkomt me nog wel eens wanneer ik in een gesprek zit en ik vang een ander gesprek op. Men zegt dat vrouwen twee dingen tegelijk kunnen (ben ik het niet mee eens), maar twee gesprekken tegelijk volgen? Nee, dit kan een vrouw ook niet.

 

Goed luisteren vind ik belangrijk. En het is niet alleen de woorden binnen laten komen. Maar echt alles. Het hele plaatje. Hoe spreken de ogen? Hoe klinkt de stem? Klinkt deze blij of hoor je een verdrietige ondertoon. En zit je tegenover elkaar. Hoe spreekt de lichaamstaal? Luisteren gaat verder.

 

Helaas is goed luisteren niet voor iedereen even makkelijk. Soms worden we onderbroken wanneer we in ons verhaal zitten. Het verhaal dat we zo graag willen delen. Dit kan erg vervelend zijn. Ik heb hier zelf ook wel ervaring mee. Het is niet dat ik niet naar de ander wíl luisteren. Maar ik vraag de aandacht even terug naar mijn verhaal. En ben ik mijn ei kwijt of heb ik mijn hart gelucht, dan kom ik terug op het verhaal van mijn gesprekspartner. Want (goed) luisteren hoeft niet van één kant te komen.

 

#WOT staat voor Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je kunt schrijven, vloggen of ploggen. Wil je mee doen? Bekijk hier wat het woord van de week is.

 

 

Foto door: Unsplash/Luca Iaconelli

1 Comment

  1. Alice Huiberts

    6 juni 2017 at 07:58

    Treffend geschreven Marleen. Luisteren werkt inderdaad alleen, wanneer het van twee kanten komt. Bij de ene persoon gaat dat beter dan bij de andere.

Geef een reactie