Persoonlijk

Autolichten weerkaatsen

Via het centrum loop ik naar mijn ouderlijk huis. Het waait en regent. Mijn veel te grote capuchon heb ik over mijn hoofd gedaan. Mijn werkdag is vol. Net als mijn hoofd op dat moment. Ik overdenk de dag. Auto’s rijden voorbij, de autolichten en straatlantaarns weerkaatsen op het natte wegdek.

Ik loop richting het gelijkwaardig kruispunt. Aan alle kanten van het kruispunt staat of nadert een auto. De felle lichten schijnen in mijn ogen. Ineens zie ik haar. Midden op het kruispunt, in de spotlight van de autolampen. Glimlachend fietst ze langs me heen. Ik had haar niet gezien. Weer denk ik aan wat me de laatste tijd regelmatig opvalt. Veel fietsers zijn zo slecht of niet verlicht. Op dat moment ben ik blij dat ik loop en niet achter het stuur zit. De passerende fietser heeft vast geen flauw benul dat ik haar op dat moment een gevaar op de weg vind. Ze mag van geluk spreken dat de betreffende automobilisten haar wél hebben opgemerkt.

Ik heb het regelmatig dat ik in de auto zit en op deze wijze deelneem aan het verkeer. Wanneer ik hen passeer, merk ik op dat het veelal de jong volwassene fietsers zijn die de verlichting niet op orde hebben. Het enige dat is verlicht is, is het scherm van hun mobiel. Het flauwe blauwe licht al schijnend op hun gezicht.

Wat moet er gebeuren voordat ze wakker worden geschud? Aan deze rampscenario’s wil ik niet denken. Ik ben ervan overtuigd dat hun ogen worden geopend, wanneer ze zelf achter het stuur kruipen en door de regen in het donker deelnemen aan het verkeer. De straatlantaarns die schitteren op het natte wegdek kunnen verblindend zijn. Ik wil niet blind zijn voor wat er kan gebeuren. Dus mensen, voer verlichting en laat jezelf zien. Het weerkaatsende licht van de mobiele telefoon op het gezicht is echt niet voldoende. Om over het gebruik van je telefoon in het verkeer maar te zwijgen. Maar dat terzijde.

Dit blog is onderdeel van #PHOT (photo on thursday); een initiatief van Karin Ramaker

Eén reactie

Geef een reactie