Eten & drinken,  Sport & ontspanning

Cultureel Amsterdam

Het Rijksmuseum

Ik keek er al geruime tijd naar uit, maar gisteren was daar de dag. Vriendin M en ik zouden een culturele dag in onze hoofdstad gaan doen.  Het Rijksmuseum staat al een tijdje hoog op mijn To-do lijst. Maar gisteren was daar het heuglijk moment dat we, na een tijdje in de rij te hebben gestaan, dit museum konden bekijken.

Rijksmuseum (2)
Het Rijksmuseum

Als kind kon je me niet echt blij maken met een museumbezoek (denk dat dit voor meerdere kinderen geldt). Maar nu eenmaal ouder en wijzer, vind ik het leuk om cultureel te doen. Dus geen losse ticket voor mij bij de kassa, maar een heuse Museumkaart. Omdat we deze dag toch drie musea willen bezoeken, zou ik het geld er al bijna uit hebben. Door middel van de plattegrond hebben we een schifting gemaakt met kunst die we niet wilden missen. De Nachtwacht moesten we en zouden we zien. Gezien de drukte voor dit schilderij, is dit een favoriet van meerdere bezoekers. Erg begrijpelijk natuurlijk!

Ook enkele werken van schilder Johannes Vermeer waren hier tentoongesteld.  Ik vond dit erg leuk om te zien. Het Melkmeisje (linksonder op onderstaande foto) is, naast De Nachtwacht, wel één van mijn favorieten van deze dag.
Ook stonden de overblijfselen van Nova Zembla hier uitgestald. We kwamen er net op tijd, door middel van de plattegrond, achter dat het zelfportret van Vincent van Gogh ook in het Rijksmuseum hangt. Ook dit konden we natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan.

Impressie van de kunst in Het Rijksmuseum
Impressie van de kunst in Het Rijksmuseum

Wij hebben voor dat moment de belangrijkste werken gezien. Dus op naar Museum nummer 2; De Hermitage

Vanuit Het Rijksmuseum liepen we eerst richting het Leidseplein. Wat hebben we door deze wandeling een mooi stukje Amsterdam gezien. Eenmaal op het Leidseplein zijn we in een tram gestapt (wij waren zo slim om een dagkaart te kopen). Na de route te hebben doorgekregen, zijn we uitgestapt bij het Frederiksplein. We zouden nog een klein stukje moeten lopen, maar who cares, het is er zo mooi en kon ik de stad mooi in me opnemen. We kwam onder andere langs het Amstel Hotel.

Het Amstel Hotel
Het Amstel Hotel

De Hermitage

Eenmaal bij De Hermitage aangekomen konden we onze museumkaarten scannen en kregen we een ticket. Deze gaf ons toegang tot de tentoonstelling “Een Russische liefde voor Franse Kunst”. Het was niet echt onze smaak, dus erg lang zijn we niet gebleven. Het was ook niet toegestaan om hier foto’s te maken.

Van cultureel doen krijg je trek. Omdat we nog één museum moeten bezoeken hadden we niet heel veel tijd, dus voor ons geen uitgebreide (verlate) lunch. Bij Kitchen & Bar Van Rijn op het Rembrandtplein genoten we onze koffie en thee mèt een overheerlijke cheesecake.

Koffie, thee en cheesecake

Tassenmuseum Hendrikje

Het museum dat we nog willen bekijken is Tassenmuseum Hendrikje aan de Herengracht. Navraag bij één van de medewerkers bij Van Rijn geeft aan dat we in de buurt zijn van dit museum. Tegen tien voor half vijf liepen we hier naar binnen. Omdat het museum tegen vijf uur zal sluiten, werd het een bliksembezoek. Maar wat is het hier leuk!! Er zouden 4000 (!!) tassen tentoongesteld staan. We kunnen met de lift naar de derde verdieping. Hier staan de oudste tassen (en accessoires) zo van rond het jaar 1600. Wanneer we vervolgens met de trap naar beneden gaan worden de tassen “jonger”.
Bij dit museum is het mogelijk om bijvoorbeeld te lunchen of een high tea te doen. Dit lijkt ons erg leuk, dus ook hier gaan we zeker nog een keer naartoe. Aangezien ikzelf nog wel een tassenliefhebster ben, vond ik dit museum een feestje om te bezoeken. Maar tassenliefhebster of niet, ik denk dat menig vrouw (en misschien ook wel de man) zich hier een paar uurtjes goed kan vermaken.
Vijf uur verlaten we het museum.

Impressie van Tassenmuseum Hendrikje
Impressie van Tassenmuseum Hendrikje

Als afsluiter van deze culturele dag zouden we uit eten gaan. Dit gaat niet in Amsterdam plaatsvinden. Vriendin M weet een goed Italiaans Restaurant in Zutphen. Om iets over half zeven pakken we de trein. We hebben nog een tijd te overbruggen, dus lopen we op ons gemak (met af en toe met een tussenstop bij één van de winkels) door de Kalverstraat richting het Centraal Station.

Eenmaal in Zutphen aangekomen lopen we naar Italiaans Restaurant Vaticano. M heeft geen woord gelogen; wat mocht ik genieten van een heerlijke pizza. En wat is dit restaurant een fijne locatie om de dag te bespreken en na te genieten. Wij zijn het er over eens. Een paar keer per jaar gaan we samen op stap om cultureel te doen. Want oh… wat is dat leuk!

Geef een reactie