de dagen vlak voor kerst
Eten & drinken

De dagen voor Kerst

Ik loop door de schuifdeuren naar binnen. De overvolle supermarkt in. Met de dagen zo vlak voor Kerst is het net of alles gratis wordt weggegeven. De karren zijn afgeladen vol. Met zijn allen gaan we non-stop eten, drinken en snaaien. De kookboeken worden onder het stof vandaan gehaald en het internet wordt afgestruind naar de mooiste culinaire hoogstandjes. Want het moet niet alleen lekker zijn, het oog wil ook wat.

Ik heb weinig nodig uit de winkel. Alleen datgene dat ik die avond zou eten. Met het zien van de overvolle winkel ben ik blij dat ik de keuze heb gemaakt om eerder die week al mijn kerstinkopen in te slaan. De winkel was toen nog redelijk rustig, de schappen waren goed gevuld en in kon op mijn gemak datgene pakken dat ik nodig heb. Goede keus dus.

Met die paar boodschappen in mijn winkelmandje sta ik bij de kassa. Doordat het merendeel van het winkelend publiek wel hun karren (over)vol heeft, dit allemaal op de kassaband moet pakken om dit vervolgens aan de andere kant van de kassa weer in de kar te stoppen, heb ik de tijd om mensen te observeren. Iedereen ervaart deze kerstdrukte op zijn eigen manier. De één oogt ietwat gestresst, terwijl de ander met een glimlach heel relaxt haar mobiel checkt. De meiden achter de kassa blijven rustig, wat moeten ze ook anders. De drukte wordt niet minder wanneer zij zich drukker maken. Ondanks verschillende emoties, als bijvoorbeeld stress en de zin in de feestdagen, die de mensen bij zich hebben, is het een goede sfeer in de winkel. Het is immers bijna Kerst. Voor de één is het echt een feest, terwijl het voor de ander een verplichting is. Iedereen ervaart dit op zijn eigen manier.

De komende dagen gaan we los aan al het lekkers dat wordt voorgeschoteld en maken we het gezellig. Ieder op zijn eigen manier.

Nu ik dit typ, ben ik mij er terdege van bewust dat er ook mensen zijn die geen warme Kerst hebben, die niet de luxe hebben van de vele hapjes, mooie wijnen, gourmetschotels en andere hompen vlees. Het enige dat ik hoop, dat zij op hun eigen manier het beste van deze donkere dagen kunnen maken.

Bij mij zien de feestdagen er rustiger uit dan andere jaren. Ik ben dankbaar dat ik deze dagen door mag brengen met mijn lieve familie.

 

Hoe zien jouw feestdagen eruit? Zijn deze volgepland of houd je het rustig?

 

 

 

Foto door: Phil Burns

Geef een reactie