De kleine kunstenaar
Sport & ontspanning

De kleine kunstenaar

“Ik heb weer een tekening klaar, wil je even komen kijken?” Ik sta op en loop mee naar het gedeelte in de tuin waar de kleine kunstenaar op de stoep los is gegaan met het stoepkrijt. “Ik zie wat je hebt gemaakt”, zeg ik. “Ik zie dat de boom zelfs wortels heeft”. “In dat gat in de boom, daar woont de eekhoorn”, geeft de kleine kunstenaar aan.

 

Mijn blik gaat naar rechts. “Kijk, dit is ons huis met de trampoline in de tuin. We zijn met z’n drieën aan het spelen”. Ik bevestig haar dat ik dat duidelijk kan zien. Een tweede, zeer jeugdige toeschouwer voegt zich bij ons en kijkt met mij en de kleine kunstenaar mee. De kleine kunstenaar en de zeer jeugdige toeschouwer praten met elkaar. “Dat is een konijntje,” legt de kleine kunstenaar uit. “Ik zie het”, geeft de jeugdige toeschouwer aan, “maar het lijkt ook wel op een eend, kijk maar!” Met haar vinger wijst ze naar de grond. “Hier is de snavel”. De kleine kunstenaar beaamt dit. Zij ziet het ook.

 

“Every child is an artist. The problem is how to remain an artist once he grows up.” 

Pablo Picasso

 

 

Ik luister naar hun gesprek en observeer hen. Ik bedenk me hoe leuk het is dat deze twee kinderen met elkaars fantasieën mee kunnen gaan. Zij leven even in exact dezelfde fantasiewereld. Ze vullen elkaar aan in plaats van dat ze het niet eens zijn met elkaar en elkaar niet begrijpen.
Tijdens het gesprek van de kleine kunstenaar en de zeer jeugdige toeschouwer word ik mij bewust wat een heerlijk zorgeloos leventje ze hebben. Behalve hun eigen fantasie lijkt er weinig in hun hoofden om te gaan. Hun eigen verhaal is wat hen bezig houdt. Hun handen vertalen met het krijt hun hersenspinsels naar de tekening.

 

En al is het maar van korte duur. Heel even waan ik mij in hun kinderlijke, zorgeloze wereld. Ik was in de wereld van de kleine kunstenaar.

 

 

 

 

 

 

Foto door: kaboompics

Geef een reactie