de zoektocht
Persoonlijk

De zoektocht

Met een vrij vol hoofd na de werkweek loop ik buiten. Ik heb even geen zin in de supermarkt, dit stel ik een dag uit. Ik kies er wel voor om alvast naar het centrum te gaan voor een paar cadeaus. Zaterdag zal het ongetwijfeld erg druk zijn met winkelende vaders en kinderen, want Moederdag. Deze drukte wil ik zelf even vermijden. In plaats van snel op de fiets te springen, kies ik om te lopen. Snel is soms handig, maar mentaal niet altijd effectief.

 

“Hij gedraagt zich heel anders als er een meisje bij is”

 

Het buiten lopen in de zeer aangename, bijna warme, temperatuur, zorgt dat ik mijn hoofd leeg maak. De gedachten die spoken in mijn hoofd laat ik gaan. Met succes. Ik merk dat ik de omgeving beter ga waarnemen. Ik zie een groepje jongens wachten. Ze zijn gekleed in voetbaltenue. Ik schat ze een jaar of twaalf, dertien. Ik hoor ze praten. Wat ze zeggen, dat kan ik op dat moment nog niet verstaan. Ik loop verder, langs hen heen. De jongens hebben het over een leeftijdsgenoot. Die leeftijdsgenoot is in ontwikkeling. Op weg naar de puberteit, op weg naar een jong volwassene. Dat maak ik er wel uit op. De jongens merken op: “hij gedraagt zich heel anders als er een meisje bij is”. De woorden brengen een glimlach op mijn gezicht.

 
Deze fase maken we allemaal door en zullen we wel herkennen. De zoektocht naar jezelf. Interesse krijgen in het andere geslacht. Of hetzelfde geslacht. Het hoort er allemaal bij. Ook de onzekerheid. Wat vindt de ander van mij? Ben ik wel leuk genoeg? Val ik wel in de smaak? De verandering in het gedrag bij de andere sekse is hier onderdeel van. Ook dit is als het ware een zoektocht.
De zoektocht naar jezelf is lang niet altijd een prettig iets. Deze gaat nog jaren door. Stopt deze eigenlijk wel? Ook als volwassene moeten we blijven waken voor onszelf. En onze grenzen.

 

De jongens hebben geen weet wat ze bij mij teweeg brengen. Ik overdenk het allemaal. Al wandelend, de cadeaus inmiddels in bezit. Zij staan aan het begin van hun zoektocht. Terwijl die van mij in volle gang is en nog wel even door zal gaan. Mijn eigen, persoonlijke zoektocht.

 

Foto: Unsplash/Slava Bowman

2 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: