durf te voelen
Body & Mind

Durf te voelen

Eerder deze week heb ik mijn mailbox de nieuwsbrief van Judith Webber gehad. In de nieuwsbrief staan de volgende woorden centraal: durf te voelen.

Wie mij kent, die weet het al. En wie mij niet (goed genoeg) kent: ik ben een gevoelsmens. Ik kan mij (soms te) goed inleven in de gevoelens van anderen. Mijn eigen gevoel wordt hiermee iets meer naar de tweede plaats geschoven. Dit moet niet en dit mag niet. Wil ik ook niet meer.

Maar hoe ga ik voelen? Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn gevoel niet voorbij ga? Dit vind ik een lastige. Want hoe mag ik het nog intenser aanpakken dan ik nu doe?

Het begint bij bewustwording. Luisteren naar de signalen en deze vooral niet negeren. Wat doet het met me? Wat voor gevoel krijg ik hierbij? Word ik boos, teleurgesteld of juist heel erg verdrietig? Deze gevoelens zijn er niet voor niets. Ze komen in mijn lijf en er verandert iets. Het verandert mij op dat moment.

Ik wil geen dingen doen waar ik niet achter sta, wat niet goed voelt voor mij of waar ik mij niet prettig bij voel. Ik ontkom er niet altijd aan. Maar toch. Mijn lijf komt in opstand. Sowieso. Wanneer ik iets doet, wat ik niet wil. Maar ook wanneer ik iets niet doet, wat ik wèl wil.

Hoe dan?

Wanneer ik iets doe, wat ik niet wil. Ik kan wel met de meute meegaan, maar als ik mij er niet prettig bij voel, neem ik mezelf niet serieus. Dit voelt niet goed. Ik ben dan niet eerlijk naar mezelf. En dat is iets wat zo belangrijk is! Dus ik zal me best eens alleen kunnen voelen. Maar achteraf zal ik trots zijn. Trots dat ik trouw ben gebleven aan mij en mijn gevoel.

Wanneer ik iets niet doe, wat ik wèl wil. Maar wat als ik ervoor kies om die ander wel te volgen. Alleen maar om niet dwars te zitten. Dan zal er opstand in het lijf zijn, omdat ik juist niet trouw ben gebleven aan mezelf. Dus wederom opstand!

 

“Life isn’t about finding yourself. Life is about creating yourself.” – George Bernard Shaw

 

Het is duidelijk die opstand is er in eerste instantie. Toch ben ik ervan overtuigd: oefening baart kunst. Hoe vaker je iets doet wat goed voor jou is, des te beter het in het systeem komt. De eerste paar keren zal een uitdaging zijn (uitdaging klinkt leuker dan probleem). De opstand zal er best wel zijn, maar het “hersteld” sneller. Ik zal er wel aan denken, maar ik relativeer het ook dat ik enkel en alleen vanuit mijn gevoel heb gehandeld. Ik heb gekozen voor mezelf. Door alleen datgene te doen waar ik achter sta en waar ik mij goed bij voel.

Voor mij begint het met de woorden van Judith: durf te voelen. Ik eindig met de woorden van mijzelf: durf je goed te voelen!

 

 

Foto door: Lotus Carroll

Geef een reactie