Een leven zonder Facebook
Social Media

Een leven zonder Facebook?

Dit klinkt wel erg dramatisch, maar dit valt allemaal reuze mee…
Ik heb er al wel vaker aan gedacht. Zal ik mijn account verwijderen? Hoe zou een leven zonder Facebook zijn? Mis ik dan echt zoveel? Het bleven echter nog enkel gedachten. De daden zullen later (een beetje) volgen.

Facebook verwijderd

Vorige week zaterdag zag ik op Facebook een gedeeld bericht van So Chicken bij één van mijn vrienden voorbij komen.

Ik las het artikel en dacht: dat ga ik doen! Ik verwijder Facebook van mijn iPhone. Nee, ik heb niet rigoureus mijn account verwijderd. Ik kijk nog wel één keer per dag (of om de dag) de timeline via mijn iPad of laptop door. Voordat ik het verwijderde voelde ik wel een soort van tegenstribbeling in mijn lijf. Op dit moment dacht ik: het moet niet gekker worden! Deze „opstand” in mijn lijf gaf mij juist de doorslag om de app van mijn telefoon te verwijderen. Andere Facebooks apps als Messenger en Pagina’s heb ik wel laten staan.

Ik houd mezelf voor dat als er iets is wat ik absoluut niet mag missen, dan komt diegene er wel mee bij mij. Als het ècht belangrijk is, dan wordt het misschien wel helemaal niet op Facebook gepost!

Waarom?

Ik wil voor mezelf niet de dwang en drang hebben om continue op Facebook te kijken. Doordat de app op de telefoon staat, is het vaak sleur om snel door de timeline te scrollen. Af en toe een like uit te delen of een (korte) reactie plaatsen.

 

„Ik vind het veel socialer om in gezelschap niet op de telefoon te kijken en de aandacht te blijven houden aan het gesprek waar ik in zit.”

 

Het is allemaal wel leuk en sociaal. Maar ik vind het veel socialer om in gezelschap niet op de telefoon te kijken en de aandacht te blijven houden aan het gesprek waar ik in zit.

Ik merk dat mijn telefoon steeds vaker in mijn tas blijft (of ik leg hem op kop) en dat ik heel af en toe een keer kijk of ik een gemiste oproep of bericht heb. Ik ervaar dit als prettig.

Komt de app helemaal niet meer op mijn iPhone?

Ik kan niet in de toekomst kijken, maar voor nu zeg ik: „Nee!” Ik mis het helemaal niet en ik denk dat dit in de toekomst alleen maar minder wordt.
Andere social media apps als Twitter laat ik wel staan. Ik vind Twitter een stuk leuker en ik post hier sneller op dan dat dit op Facebook doe.
Mijn account verwijderen zal ik voorlopig niet doen. Ik heb het immers ook nog nodig voor mijn blogpagina.

 

Hoe kijken jullie hier tegenaan? Zouden jullie de app van je telefoon verwijderen en één keer daags op je tablet of laptop kijken?

 

 

 

 

Bron foto

10 reacties

 • Marjanne

  Leuk om te lezen en herkenbaar. Ik ben veel thuis, kan dus snel bij mac, pc, Ipad, Iphone om de hele dag ermee bezig te zijn. FB gebruik ik heel anders dan twitter, waar ik wel meldde dat mijn schoonmoeder was overleden. Deed dat niet op FB ;-) welke ik vd zomer ook van mn phone haalde. Blog waard idd.

  • MissMarleen

   Dankjewel Marjanne. Ik vind het altijd leuk dat mensen zich in mijn blogs herkennen. Heb je een reden dat je het bericht van je schoonmoeder wel op Twitter, maar niet op FB zet? Ikzelf denk dat het bereik met Twitter groter is en dat je op FB meer bekenden hebt. Ik kan het wel helemaal mis hebben.

 • karin r.

  Vorig jaar heb ik Facebook helemaal verwijderd. Ik mis niets. (Bovendien zet ik mijn telefoon steeds vaker op stil op bepaalde momenten en weten mensen dat ze mij (voor werk vooral) op bepaalde dagen kunnen bellen. Andere dagen ben ik telefonisch minder goed bereikbaar. Dat vind ik prettig. Ik wil niet constant overal bereikbaar zijn.) Twitter daarin tegen gebruik ik wel veel.

  • MissMarleen

   Bedankt voor je reactie!
   Ik las inderdaad onlangs je blog, Karin. Je linkte terug naar het blog dat je ongeveer een jaar geleden had geschreven. Ook tijdens de hang out kwam het weer ter sprake. Het grappige is dat ik dit blog dit weekend al had gemaakt. Het stond klaar om woensdag (vandaag) online te komen. Misschien is dit voor mij ook het begin van het einde van Facebook. Maar nu nog even niet.

 • Paul

  Ik herken de struggle met facebook. Je neemt tijd om te lezen, maar wat levert het uiteindelijk op? Ik vind het vooral handig om een beetje mensen te volgen die ik uit het oog ben verloren, verre familie en oud-klasgenoten. Daarom kan ik er (nog) geen afscheid van nemen.

Geef een reactie