de eerste plaats
Body & Mind

De eerste plaats

Ik maak het een ander graag naar hun zin. Hiermee kan het wel eens gebeuren dat ik mezelf, meestal onbewust, naar een tweede plek verplaats. Een doodzonde volgens sommige kenners. Zet jezelf immer en altijd op de eerste plaats. Wanneer je eerst goed voor jezelf zorgt, kun je pas goed voor een ander zorgen. Dit zijn de beweegredenen van diezelfde kenners.

Ik ben het er op zich wel mee eens. Uiteraard ben ik degene die het beste voor mezelf kan zorgen. Ik ben degene die mijn eigen issues mag aanpakken. Ik ben degene die met de vuist op tafel mag slaan als dit op dat moment het beste voor mij is. Ook  ben ik diegene die problemen moet zien te filteren. Als het probleem niet bij mij hoort, hoef ik ook niet diegene te zijn om het op te lossen. Dit is een mooie klus voor de partijen die het probleem wèl aangaan. Zij mogen het probleem bij zich houden. Het is hun eigen verantwoording. Ik denk dat het een beetje mens-eigen is. Bijvoorbeeld bemiddelen tussen twee vrienden die een woordenwisseling hebben. Je wilt ze immers beiden te vriend houden. Ik denk dat je ze beter te vriend houdt, door je er juist niet in te mengen. Die vrienden zijn oud en wijs genoeg om hun eigen zaakjes op te knappen. Het is misschien zelfs veilig om je er niet in te mengen, dit om te voorkomen dat je straks de gebeten hond bent. Dat wil je niet.

 

“Learning to ignore things is one of the great paths to inner peace” – Robert J. Sawyer

 

Wanneer je die dingen negeert die je niet aangaan, blijf je de rust in jezelf behouden. Precies zoals de wijze woorden hierboven aangeven. Je hebt er voor jezelf helemaal niets aan om ook die problemen naar je toe te trekken. Voor mij wil ik dit in ieder geval niet. Niet meer. Ik heb genoeg aan mijn eigen ding. En hier houd ik het maar bij. Gelukkig gaat me dit in de loop der jaren steeds beter af.
Het klinkt nogal egoïstisch. Alsof ik er niet voor een ander wil zijn. Mijn familie, vrienden en collega’s mogen altijd bij me aankloppen. Ik zal een schouder bieden of een luisterend oor zijn. Zolang het binnen mijn mogelijkheden past, zal ik een hulpende hand bieden. Adviezen geven als hierom wordt gevraagd. Maar kan ik er niets mee, dan zal ik dit ook aangeven. Enkel voor mijn eigen innerlijke rust.

Geef een reactie