Leren van je fouten
Body & Mind

Fouten maken? Geen probleem.

„Ik heb zo veel geleerd van mijn fouten. Ik denk erover om er nog een paar meer te maken.”

 

Dit citaat van Cheryl Cole las ik in onderstaande tweet.

 

 

„Vroeger” vond ik het zelf nog wel, op zijn zachtst gezegd, vervelend om fouten te maken. Het voelde als „falen” of „blunderen” en kon ik er nog behoorlijk lang (lees: te lang) mee zitten. Zonde van de tijd eigenlijk. Inmiddels vind ik dit allang niet meer erg. Uiteraard baal ik nog wel eens, maar ik kan dit voor mezelf nu beter relativeren en zie ik dit echt als het ultieme leermoment.

Nu ik erover nadenk vind ik het eigenlijk helemaal niet erg om tegen die lamp te lopen. Ja, het kan even pijn doen en ja, soms moeten we onszelf weer bij elkaar vegen. Maar de groei die je vervolgens doormaakt, dat maakt heel veel goed. Het maakt ons dat we met de borst vooruit en de neus in de wind lopen. Het voelt alsof we de hele wereld aan kunnen. De keer erop zul je de fout vast niet meer maken. Want „been there, done that”.

Ik wil voor mezelf bekijken of ik bepaalde dingen kan.

En misschien moet je maar een keer uit die veilige zone stappen. Die dingen doen die je altijd al wilde, maar nooit goed durfde. Ikzelf ben onlangs een aantal uitdagingen aangegaan. Ik vond het reuze spannend en het hield me een aantal weken behoorlijk bezig. Zoals ik het nu zie, ben ik met name de uitdaging met mezelf aangegaan. Ik wil voor mezelf bekijken of ik bepaalde dingen kan. Of ik bepaalde dingen voor elkaar krijg. Ik zal er immers nooit slechter van worden. En lukt het niet of loop ik tegen de lamp? Ik zal mezelf nooit kunnen verwijten dat ik het niet heb geprobeerd.

 

 

 

 

Foto door: Aaron Osborne

2 reacties

Geef een reactie