grenzen
Body & Mind,  Persoonlijk

Grenzen

Grenzen ~ 1) Afperking 2) Afpaling 3) Afscheiding 4) Afscheidingslijn 5) Begrenzing 6) Buitenrand 7) Begrensde tijdruimte 8) Beperking 9) Denkbeeldige lijn 10) Demarcatielijn 11) Drempel 12) Denkbeeldige lijn die twee gebieden scheidt 13) Deellijn (crypt.) 14) Einde 15) Gemeentegebied 16) Grenslijn 17) Grenswaarde 18) Kant 19) Kust 20) Landgrens 

 

Wij hebben allemaal te maken met onze eigen grens. Geven we deze heel duidelijk aan of zijn we deze soms even helemaal kwijt? Ik vond het lastig om te voelen en te ervaren waar mijn grens ligt. Gelukkig gaat dit nu steeds beter en geef ik het aan als het me niet bevalt. Wanneer gaat iemand hierover heen? Het is heel erg belangrijk om je eigen grens te ontdekken, deze heel duidelijk vast te stellen en… deze aan te geven.

 

Of het nu bewust gebeurt of niet; het wil voorkomen dat mensen over je grens gaan. Zij proberen bijvoorbeeld iets voor elkaar te krijgen. Maar wat nu als het je boos of verdrietig maakt? Stop! Tot hier is de grens. Laat een ander hier niet overheen gaan. Dan gaat het ten koste van jezelf. Dit wil je niet en dit mag niet gebeuren.

 

Maar jij bent de enige die de halt moet toeroepen. Jij bent diegene die weet waar je grens ligt. En jij bent degene die hiermee goed op jezelf moet passen. Je hebt er niets aan als je je grenzen verliest. Daarom… Ik zeg het uit eigen ervaring en ook deels tegen mezelf. Telkens opnieuw, geef je grens aan. Tot hier en niet verder!

 

 

#WOT staat voor Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. De #WOT is bedacht door Karin Ramaker. Daarna is het overgenomen door Irene van Putten en Hendrik-Jan de Wit. Nu ligt #WOT in handen van Martha Pelkman (DrsPee).

 

 

Foto door: Alexas_Fotos/Pixabay

2 reacties

  • Joop

    Ja, je moet zelf aangeven waar de grens ligt. Dat kan een ander niet voor jou doen.
    Het is dan wel de kunst om je grenzen aan te geven zonder dat er een conflict ontstaat.
    Volgens de regels van de feedback is het daarom beter om het ‘bij jezelf te houden’: geef aan wat het met jou doet als mensen over de grens heen gaan. Dat vermindert de kans op escalatie. En vaak weten mensen ook niet hoe jij je voelt.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: