heerlijk avondje
Persoonlijk

Heerlijk avondje

Vanaf het moment dat Sinterklaas en zijn pieten worden ingehaald, geeft dit een bepaalde sfeer. In mijn kinderjaren vond ik het spannend (welk kind niet?) en genoot ik ervan. Ik ben de oudste thuis van drie kinderen en ik weet nog dat ik het erg gezellig vond om samen met mijn moeder op vrijdagavond de hulpsinterklaas uit te hangen en cadeautjes te kopen. Het centrum is versierd en verlicht en het leeft bij heel veel andere gezinnen. Iedereen keek uit naar het heerlijk avondje.

Toen een paar jaren later ook mijn zus en broer de waarheid achter Sinterklaas en Zwarte Piet wisten, werden de ouderwetse pakjesavonden vervangen voor het lootjestrekken. Wij hebben dit jarenlang met familie gedaan. Ik ben nooit erg creatief geweest met surprises, maar kon me prima uitleven met die gedichten. Er werd wat afgeschreven; A4’tjes vol. Voor- en achterzijde. Het begin is lastig, maar als ik dan eenmaal op dreef was, vond ik soms wel eens lastig om er een eind aan te breien.

Op dit moment vind ik het leuker om met de Kerst cadeaus te halen voor elkaar. Geen gedichten, geen surprises. Alleen mooi ingepakte cadeaus. Al jaren koop ik deze cadeaus in de winkel. Niets online. Ik houd van het hele plaatje. Van de totaalbeleving. Fysiek naar de winkel gaan. Het cadeau bekijken met de handen. Het mooi laten inpakken bij de kassa en de pinpas door het automaat halen. Geen virtueel winkelwagentje voor mij.

Maar vandaag is het 5 december. De dag van het heerlijk avondje. Ik loop door het centrum. De laatste cadeaus worden gekocht. Het centrum is versierd ter ere van Sinterklaas. De rode zak wappert hoog in de lantaarnpaal. De Sinterklaasvlaggetjes die tijdens de intocht mooi gespannen zijn, laten aan één kant los. De etalages zijn gevuld met cadeautjes verpakt in Sinterklaaspapier. Maar niet meer voor lang.

Morgen keert Sinterklaas ons weer de rug toe. De rode zak wordt uit de lantaarnpaal gehaald en ook de vlaggetjes moeten plaatsmaken voor alles wat met Kerst te maken heeft. Maar dat is morgen. Vandaag is het 5 december. Hoe je Sinterklaas ook viert, maak er een heerlijk avondje van.

Dit blog is onderdeel van #PHOT (photo on tuesday); een initiatief van Karin Ramaker

2 reacties

  • Alice Huiberts

    Gaan we doen Marleen. Op dit moment lopen we nog als mieren door het huis op zoek naar schaar, plakband, fohn (verf drogen…) enz. om de laatste handen te leggen aan de surprises. Maar over een half uurtje zitten we -hopelijk- aan tafel met thee, pepernoten en elkaar. De rust daalt neer en maakt dan plaats voor gezonde spanning, want ja, wat staat er allemaal in die gedichten….

Geef een reactie