normen en waarden
Body & Mind

Keuzes, normen en waarden

Mijn vrije dinsdag. De leuke, maar ook minder leuke, afspraken worden op deze dag gepland. Ik zit in de stoel van de kapper. Ik houd van het gefrunnik aan mijn haren. Het is rustig in de salon. We zijn de meeste tijd met z’n tweeën. We praten en lachen. Koetjes en kalfjes, maar ook de diepere (en interessante) gesprekstof mijden we niet.
We zijn het erover eens. We leven in een tijd waarin iedereen zijn zegje mag/moet doen. De manier waarop dit gebeurt daar wordt veelal niet over nagedacht. Waar zijn de normen en waarden die wij hebben meegekregen? We behandelen mensen toch zoals we zelf ook behandeld willen worden? Respect en acceptatie staan bij mij hoog in het vaandel.

 

Ik kom ze steeds vaker tegen. Mensen die (verbaal) wel uitdelen, maar niet kunnen (of willen) incasseren. What you give is what you get. Het is toch aannemelijk dat je datgene krijgt wat je zelf hebt uitgedeeld? Persoonlijk heb ik moeite met deze karaktereigenschap.

 

“Courage is the most important of all the virtues because without courage, you can’t practice any other virtue consistently.” 

Maya Angelou

 

Ja, ik vind dat het zeker gezegd mag worden als je het ergens niet mee eens bent. Iedereen heeft evenveel recht zijn of haar stem te laten horen. En zwijgen om de lieve vrede te bewaren helpt ons meestal niet verder. Soms is dit de beste oplossing voor de situatie waarin we ons bevinden, maar is het niet de beste oplossing voor onszelf.

 

Ook hoeven we onszelf niet te laten kwetsen. Het zal misschien wel niet bewust gebeuren, maar als we de ander er niet op wijzen, krijgen we nooit te horen waarom de woorden zo zijn gekozen. En naar de excuses, die we op dat moment zeer op prijs stellen, kunnen we dan wel fluiten.
Al is het soms zo lastig, is die ander verbaal veel sterker, het is niet nodig dat we gekwetst worden. We kunnen de keuze maken: laten we het zo, zwijgen we en kwetsen we dus als het ware onszelf of geven we onszelf een trap onder de kont en laten we onze stem horen. Die keuze is aan ons.
Wanneer je het voor jezelf goed beredeneerd, is de keus uiteindelijk niet zo lastig meer. En weet je dat er eigenlijk maar één optie is.

 

 

 

Foto door: Mark Ingle

Geef een reactie