Klagen
Body & Mind

Klagen

Dit is mijn deelname aan #WOT; Write on Thursday. Op de site van Martha, ook bekend als DrsPee, verschijnt iedere donderdag haar blog met het themawoord. Deze week is dit:

 

Klagen ~ 1) Beklag indienen 2) Brommen 3) Bezwaar 4) Bezwaar uiten 5) Dierengeluiden 6) Een bezwaar indienen 7) Grief 8) Jeuzelen 9) Jammerlijk reclame maken 10) Jammeren 11) Jammerend praten 12) Jeremiëren 13) Klacht indienen 14) Klacht 15) Kniezen 16) Knorren 17) Kreunen 18) Kuimen 19) Kermen 20) Kankeren 21) Lamenteren 22) Mopperen 23) Morren 24) Ontevreden zijn

 

Klagen… Ik houd er niet van. Ik vind het vervelend als mensen veel klagen. Even is niet erg. Vanzelfsprekend moet het spreekwoordelijk ei ook kwijt worden geraakt. Maar als het ding gezegd is, is het goed. Het is vervelend als men erin blijft hangen. Het geeft zo’n negatieve lading.

Uiteraard heb ik ook wel eens iets waar ik flink tabak van heb of waar ik zo vol van zit dat ik het even van me af moet praten. Dit helpt, het geeft me ruimte. Hierna vind ik dat het goed is. Ik wil verder en kijk vooruit. Wanneer ik in mijn klaagzang blijf hangen en het tot in den treure herhaal, merk ik dat ik er last van krijg. Ik heb het in de gaten dat ik het mezelf lastig maak. En waarom zou ik dit willen? Ik heb er niets aan. Naast datgene dat me dwars zit (waar ik over klaag) komt er ook nog die negativiteit bij kijken, waardoor het voor mij alleen maar meer energie vraagt. Dit maakt vermoeiend en daar pas ik voor.

 

“Never complain of that of which it is at all times in your power to rid yourself.” 

― Adam Smith

 

Ik weet van mezelf dat wanneer ik vooruit kijk, relativeer waarom ik klaag, ik dit kan ombuigen naar iets positiefs. En als ik het dan ook nog met humor kan bekijken is het allemaal helemaal niet zo erg als het aanvankelijk lijkt.

 

 

 

 

 

Foto door: Martin Fisch

Geef een reactie