loslaten
Body & Mind

Loslaten

Het klinkt zo simpel, maar toch vind ik het één van de lastigste dingen die er zijn. Loslaten. Ik weet dat ik gedachten meeneem die er voor mij niet toe doen, waar ik niet verantwoordelijk voor ben en waar ik niets aan kan veranderen. Waarom ik houd ik deze dan bij me?

 

Het loslaten is iets dat een lastige les blijft. De ene keer gaat het me makkelijker af dan de andere keer. Ik focus me op mijn ademhaling; ga van hoofd naar buik. Doordat ik de bijbehorende mindfulness oefeningen al behoorlijk beheers, hoef ik me niet persé af te zonderen en lukt het me bij wijze van spreken onder het werk of andere bezigheden. Oefening baart kunst, dat blijkt wel weer. Of het loslaten makkelijker gaat is ook afhankelijk hoe ik mijzelf voel. Ben ik moe of voel ik me fitter? In dit eerste geval neem ik ook vaak een last me met mee die nergens op slaat.

 

Ik ben er blij mee dat ik een aantal hobby’s heb die mij helpen om de orde te creëren. Ik heb het al vaker benoemd, maar het schrijven werkt therapeutisch voor mij. Door bewust met de gedachten bezig te zijn en deze op te schrijven (waardoor ze uit mijn hoofd kunnen) krijg ik rust en ruimte. Ik ruim mijn hoofd als het ware op. Verder is het bewegen en sporten in de buitenlucht enorm goed. Lichaam en geest komen in balans. Ik kan mijn strubbelingen en gedachten beter organiseren en indien nodig laten gaan.

 

 

“The mind is its own place, and in itself can make a heaven of hell, a hell of heaven..”

― John Milton, Paradise Lost

 

 

Het zal met ups en downs gaan, het loslaten zal altijd wel een dingetje blijven. Ooit komt er een dag dat het in mijn systeem zit en ik hier nauwelijks moeite meer mee heb. Ooit…

 

 

 

 

 

Foto door: mindfulness

Geef een reactie