nee
Body & Mind,  Persoonlijk

Nee

Nee ~ 1) Afwijzing 2) Bijwoord 3) Botte ontkenning 4) Neen 5) Negatie 6) Negatief 7) Ontkennend antwoord 8) Ontkenning 9) Uitroep van onmogelijkheid 10) Verbod 11) Verbodscommando 12) Verrassende huwelijksuitroep 13) Veto 14) Weigering

 

Wanneer ik nadenk over dit woord zijn er vele mogelijkheden om dit woord te interpreteren. Ondanks dat het woord nee uit “maar” drie letters bestaat, vond (en soms vind) ik het best wel lastig dit uit te spreken. Ik wil een ander immers graag helpen of ten dienste zijn.

 

Mijn ervaring is echter wel dat dit niet altijd werkt. Ja, voor de ander wel. Die is immers geholpen. Maar ik dan? Met het geen nee willen zeggen, ga ik (zonder pardon) over mijn eigen grens heen. En dit is nooit een goed plan. Martha noemt het in haar blog een cliché, maar ik gebruik deze zelf maar al te vaak. Want nee zeggen tegen een ander is, ja zeggen tegen jezelf. En dit is dus wèl een goed plan.

 

Is nee zeggen negatief? Nee, absoluut niet! Met het uitspreken van dit korte woord, kies ik voor mezelf. Ben ik lief voor mezelf en zorg ik dus goed voor mezelf. En ja, dit is het beste wat ik voor mezelf kan doen.
Een aantal jaren geleden sprak ik het woord ja vaker (lees: zeer regelmatig tot bijna altijd) uit. Ik zal dat wel even doen. Ik zal de ander wel helpen. Zelfs wanneer ik moe was, dacht ik: ach, hoeveel moeite is het nu als ik dit even doe? Wat een struikelblok.

 

Wil ik dit echt? Word ik hier blij van?

 

Wanneer ik een situatie kom waarbij men veel van me vraagt, stel ik mezelf de vraag; wil ik dit ècht? Of, word ik hier blij van? Op deze manier kan ik voor mezelf de afweging maken om het voor mij enige juiste antwoord te geven. En het antwoord hoeft niet direct gegeven te worden. Ik vind dat ik er over na mag denken en/of er op terug mag komen. Soms moet een vraag ook even bezinken. Ik wil voor mezelf de situatie ook wel eens omdraaien. Vind ik het erg als iemand nee tegen mij zegt? Uiteraard kan ik dit wel jammer vinden of zelfs lichtelijk teleurgesteld zijn. Maar uiteindelijk zal ik het wel begrijpen.

 

Het woord nee zit redelijk in mijn systeem. Maar… het kán beter. Dus mijn les nee zeggen, wordt voortgezet. Nu ik dit schrijf, ben ik weer extra bewust gemaakt. Wil ik iets ècht erg graag, dan zal ik volmondig ja zeggen. En zo niet, dan is de keuze niet lastig en mag het woord nee uit mijn mond komen.

 

#WOT staat voor Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je kunt schrijven, vloggen of ploggen. Wil je mee doen? Bekijk hier wat het woord van de week is.

 

 

Foto door: Maira Gallardo

Geef een reactie