Eten & drinken

Oliebollentheorie

Vanochtend werd ik getrakteerd op een oliebol. Ik eet deze niet vaak en “tussendoor” maak je me er ook niet erg blij mee. Maar deze oliebol smaakte me prima. Ineens kwam de vraag bij me op: Waar komt deze traditie vandaan? Is dit alleen in Nederland? Volgens Wikipedia is de oliebol tijdens Oud & Nieuw een Nederlandse traditie. Lees hier de theorie over de oorsprong van de traditie.

Ik waag me er niet om zelf gewapend met schort, lepels, bloem, olie en andere ingrediënten deze te gaan bakken. Dit laat ik graag aan een ander (lees: de bakker) over. Ik kan me wel herinneren dat in mijn kindertijd mijn moeder samen met de buurvrouw oliebollen (met rozijnen, dit heeft wel mijn voorkeur) ging bakken. We stonden er dan naast om ze te proeven en ze vervolgens aan dezen en genen uit te delen. Maar eerst proeven dus, je moet toch weten wat je weggeeft ;). Ook de appelbeignets deden het goed.

Nu zoveel jaren later eet ik dus niet/nauwelijks nog een oliebol. Ik kan me herinneren (lekker belangrijk om te onthouden) dat ik dit jaar op nieuwjaarsdag geen oliebol heb gehad. Ook zal ik mezelf tussendoor, bijvoorbeeld met de kermis, hier niet op trakteren. Dus de oliebol van vanochtend was dus echt de eerste van dit jaar.

Dit was mijn “oliebollentheorie”. Ik wens iedereen een goede jaarwisseling. Drink met mate(n), pas op met vuurwerk en geniet van elkaar. Voor 2013 wens ik jullie alles wat jullie maar mogen wensen!

2 reacties

Geef een reactie