Lezen & schrijven

Open brief aan Irene a.k.a. @PixelPrinses

Via medeblogster @MarySjabbens kwam ik met jou in contact. Ik weet het niet meer exact, maar volgens mij was ik ooit een keer flink aan het stoeien met WordPress. Ik heb mijn ‘uitdaging’ (ik praat liever niet over problemen) via Twitter gedeeld en vervolgens verwees Mary me naar jou. En daar was het contact…

WordPress

Je hielp me altijd goed op weg als ik er zelf even niet meer uit kwam en ik zelfs via Google niet het antwoord op mijn vraag kon vinden. Ik weet inmiddels dat je veel kennis van WordPress hebt.

Mijn vraag aan jou:

Heb je dit allemaal zelf uitgevogeld of kon ook jij terugvallen op een andere WP-kenner?

Je site

Je verandert je blog regelmatig van lay-out. Je bent waarschijnlijk lekker aan de stoei met CSS. Iets waarmee ik ook erg graag aan de slag wil, maar „angst” nog een beetje parten speelt. Jammer, want wat kan er mis gaan? Ik zorg immers eerste voor een goede back-up ;-)

Ik ben nog denkende over een mooie lay-out. Ik wil niemand kopiëren, hoe mooi ik sommige sites ook vind. Ik wil echt „mijn” stijl ontwikkelen. Ik houd van mooie, warme kleuren (ik ben dol op taupe) en vind van mezelf dat ik een mooie en chique smaak heb. Er mogen best wel vintage invloeden inzitten en af en toe een „verdwaalde” vlinder. Ik heb een mooie basis voor een visitekaartje. Deze invloeden zou ik wel in mijn site willen verwerken.

Mijn vragen aan jou:

 • Waar haal jij je ideeën voor de lay-out vandaan? Eigen creativiteit of haal je ze ook van andere sites en mix je deze met een vleugje Irene?
 • Hoe zou jij bovenstaande aanpakken? Hoe zou jij wensen dan wel ideeën in je site verwerken?

De groei

En dan de groei van je blog. Als ik het mag inschatten heb je een grote schare (vaste) lezers. Ik ben er in ieder geval een van. Onlangs schreef je hoe je je blog kunt laten groeien. De social media zet ik al ruimschoots in. Het enige waar ik via WordPress niet op publiceer is LinkedIn. Waarom niet? Ik heb hier diverse zakelijke contacten en ik vind mijn blogonderwerpen niet geschikt voor deze vorm van social media.

En dan je twittervolgers. Meer dan 1000 (je gaat zelfs al richting de 1500)?! Het moge duidelijk zijn; jij laat jezelf zien en ik vind dit hartstikke goed!

Mijn vraag aan jou:

In wat voor termijn heb jij je lezers en volgers verzameld?

Tips

Welke gouden tip(s) zou je een newbie blogger meegeven?

Beste Marleen,

Dank voor je uitgebreide brief.
Ik zal je vragen hieronder beantwoorden…

 1. Heb je je kennis van WP allemaal zelf uitgevogeld of kon ook jij terugvallen op een andere WP-kenner?Antwoord: Om je heel eerlijk te bekennen ben ik in den beginne gestart zonder één enkel CMS (zoals WP). Dat heet; ik werkte met HTML en CSS en het reactieformulier werd verstrekt door een bepaalde dienst die nu niet meer bestaat, en als je naam vraagt, mijn hemel, ik weet ’t niet meer. Daaarna ben ik overgegaan op Pivot (en ’t latere PivotX) omdat dat van Nederlandse bodem was. Maar eigenlijk zag ik bij andere bloggers veel interessantere widgets en dus plugins, die niet voor dat systeem beschikbaar waren. Dus na een tijdje gespeeld te hebben met alles kom ik op de kennis die ik nu heb. Via Google – zucht, waar zouden wij zijn zonder? – en veel kijken, ontleden en analyseren van andere sites kom ik nu op de kennis die ik nu bezit. Bovendien moet je als je ook maar iets wilt een beetje lef tonen, en niet bang zijn om steeds opnieuw te beginnen.
 2. Waar haal jij je ideeën voor de lay-out vandaan? Eigen creativiteit of haal je ze ook van andere sites en mix je deze met een vleugje Irene?Meestal zie ik een template of theme die mogelijkheden biedt, waarvan ik een child theme maak, en dan ijverig aan de slag ga om dat ‘eigen’ te maken. Tegenwoordig is het maken van een child theme heel makkelijk door deze plugin te gebruiken.
 3. Hoe zou jij bovenstaande aanpakken? Hoe zou jij wensen dan wel ideeën in je site verwerken?Bij mij ontstaan de ideeën meestal spontaan en spelenderwijs. Een lay-out is bij mij dan ook nooit echt klaar. En dat is dan ook het grote voordeel van websites, ze mogen namelijk altijd weer veranderen.
 4. In wat voor termijn heb jij je lezers en Twittervolgers verzameld?Pfffftttt… Ik blog sinds 2007, maar daarvoor ook al met een tussenpauze van drie jaar. Sinds 2006 was er Twitter, en spoedig daarna meldde ik me aan voor een account.
 5. Welke gouden tip(s) zou je een newbie blogger meegeven?
  1. Heb lef!
  2. Benut alle mogelijke blogkanalen en -mogelijkheden
  3. Breng variatie aan in je blog
  4. Heb plezier in bloggen
  5. Vooral stug doorgaan maar wel met zin

Dank voor je open brief. En ik hoop dat de antwoorden voldoen aan jouw plaatje van mij.

Greetz,
Irene

2 reacties

Geef een reactie