Lezen & schrijven

Praten of schrijven

Schrijven

Mijn hele leven vind ik het al fijn om te schrijven. Als kind vond ik het heerlijk om mijn fantasie te laten gaan tijdens het schrijven van een opstel. Het schrijven heeft een tijdje op een laag pitje gestaan, maar sinds een jaar of twee ben ik er weer actief mee aan de slag. Ik kies mijn woorden met zorg uit, kan doorhalen waar ik niet gelukkig mee ben en kan een nieuwe draai geven aan datgene dat ik kwijt wil. Op deze manier kan ik datgene schrijven waar ik voor de volle honderd procent achter sta (dit hoeft uiteraard niet alleen een blog te zijn, maar het kan bijvoorbeeld ook een e-mail zijn).

Praten

Met het uitspreken van de woorden kun je ze meer kracht bijzetten. Je kunt je woorden nader toelichten wanneer de andere partij deze niet helemaal begrijpen of wanneer ze anders binnenkomen dan hoe jij deze woorden bedoelt. De geschreven woorden kunnen wel heel goed bedoeld zijn, maar als ze niet juist worden geïnterpreteerd, wordt er meer „kapot” gemaakt dan dat ze goed doen.

Hoe makkelijk is het om hele gesprekken via iMessage of WhatsApp te voeren, maar met diezelfde telefoon bel je net zo snel naar de desbetreffende persoon. Is een beller tenslotte niet sneller? En soms (lees: meestal) is een belletje erg leuk! Ik maak me er zelf ook wel „schuldig” aan. Ik stuur ook ook snel even een berichtje. Dit doe ik vaak tussendoor, wanneer ik even niet in de gelegenheid ben om te bellen.

Praten of schrijven

Wanneer ik een keuze heb gemaakt en ik wil deze toelichten, is het beter om persoonlijk met iemand in gesprek te gaan. De feedback die ter plekke wordt gegeven is nu eenmaal goed. Als face to face even geen optie is, pak ik toch die telefoon en bel de desbetreffende persoon. Is het een simpel iets, waarvoor weinig toelichting vereist is, dan stuur ik snel een berichtje.

Ik ga niet kiezen tussen beiden. Ik laat het afhangen van het moment en doe wat op dat moment goed voor me voelt.

Wat heeft jouw voorkeur? Praten of schrijven?

2 reacties

  • Karin Wildeman

    Schrijven is een goede optie als vertellen / praten niet kan, bijv. als diegene die je wat wil vertellen er niet meer is, of bijv. als je heel erg boos bent en het eerst even moet laten bezinken. (betreffende persoon hoeft het immers nooit te lezen) ik denk dat beide vormen helend werken, hoe, wat en waarom maar vooral intentie zijn hierbij belangrijk!
    Mooi geschreven MissMarleen!

Geef een reactie