Body & Mind

Respect

Schermafbeelding 2014-03-04 om 18.55.17In mijn opvoeding heb ik geleerd beleefd te zijn en respect te hebben voor de medemens. Ik heb wel eens gezegd dat ik het soms lastig vind dat ik netjes ben opgevoed. Als ik dan na een lange schooldag, de knollen finaal op, in de bus naar huis moest, was ik blij dat ik een zitplaats had bemachtigd. Wanneer dan na mij een oudere dame of heer de bus in stapte kwam het nog wel eens voor dat medepassagiers of -scholieren bleven zitten. Er werd niet opgestaan voor bejaarden. Alhoewel ook ik liever bleef zitten, kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om bejaarden te laten staan. Ik stond mijn zitplaats af. Dit doe ik gewoon voor mensen die ouder zijn of slecht ter been zijn.

Maar dat was vroeger. Tot op heden vind ik het nog steeds belangrijk om de medemens met respect te behandelen. Ik blijf attent en netjes. Ik bedank iemand die wat voor me doet; ik vind het namelijk niet vanzelfsprekend dat iemand wat voor me doet.

Ik ben actief binnen de social media. Met name op Twitter zijn de lijnen kort en zijn gesprekken snel gemaakt. Dit geldt niet alleen voor mij: ik ben wel eens, of ik wil of niet, getuige geweest van woordenwisselingen. Misschien zie ik het verkeerd, maar ik bemerkte dat het respect op dat moment zoek was. Ik weet, je kan het niet altijd met elkaar eens zijn, maar ik zou kleine vetes echt in de DM (voor de niet twitteraars; Direct Message ofwel persoonlijk bericht) gaan „uitvechten” (maar het beste blijft natuurlijk face to face).

Social Media, het eerste woord zegt het al… sociaal. Ik wil een ander niet de les lezen, dat is een taak voor ouders, leraren of andere aangewezen personen in de desbetreffende omgeving. Maar ik lees bij deze mijn eigen les. Ik blijf sociaal. Ik ga met een ander om zoals ik zelf ook behandeld wil worden; zowel online als in het dagelijks leven.

Schermafbeelding 2014-03-04 om 17.03.36Bron foto

Geef een reactie