Sport & ontspanning

Run Baby Run

Op de site van Annemerel zag ik de „Run Baby Run-tag”. Aangezien het hardlopen mijn favoriete sport is en ik het heerlijk vind om hiermee bezig te zijn, vind ik het leuk om mee te doen aan deze tag. Lees hier mijn antwoorden op haar vragen. Ik heb de vragen één op één van haar blog overgenomen.

Wanneer ben je begonnen met hardlopen?

In september 2012 ben ik begonnen met hardlopen. Ik liep al geruime tijd rond met de gedachten of dit een sport voor mij zou zijn. Ik weet dat je er maar op één manier achter komt, maar om nu eerst een hele outfit aan te schaffen en er vervolgens niets mee te doen, vond ik wel een beetje jammer. Ik heb het wel eens geprobeerd, maar toen was het geen succes. Maar ja, ik had toen de verkeerde schoenen. Iedere loper weet dat de juiste schoen de basis is. In het najaar van 2012 heb ik mijn voeten laten opmeten en liet me adviseren voor de voor mij geschikte hardloopschoen. Aangezien ik voor mezelf wilde uitzoeken of ik het hardlopen echt leuk zou vinden, heb ik gekozen voor schoenen die qua kosten niet te hoog waren.

Waarom ben je (in eerste instantie) gaan hardlopen?

Om mijn conditie op pijl te brengen en om wat kilo’s af te vallen. Ik had van diverse mensen in mijn omgeving gehoord dat het hardlopen hen had geholpen om wat kilo’s kwijt te raken. Hier loop ik dus warm voor.

Ben je altijd een hardloper geweest, of stond hardlopen voor jou gelijk aan steken in je zij?

Ik ben absoluut niet altijd een hardloper geweest. Sterker nog, ik heb het sporten niet uitgevonden. Als kind vond ik het werkelijk ver-schrik-ke-lijk. Op school was het ook altijd spannend wat er nu weer is bedacht om te doen. Behalve zaalhockey vond ik niets leuk. Balspellen? Niets voor mij. Ik heb gewoon nul balgevoel. Jaren later was ik allang blij dat ik enigszins plezier had aan (cardio)fitness. Niemand die boos op mij werd, omdat ik de bal miste. Ik moet gewoon kijken naar een individuele sport. Toen ik het lopen serieus een kans heb gegeven, was ik om. Dit is het helemaal voor mij. En nu ik train bij de plaatselijke vereniging, kom ik toch met mensen in contact.

Loop je het liefste alleen of samen?

Ligt eraan. Ik vind het helemaal niet erg om alleen te lopen. Ik zorg voor goede muziek en een schema via mijn RunKeeper. Ik wissel de duurloop af met de intervaltraining. Samen lopen vind ik ook fijn. Ik moet dan wel een loopmaatje hebben, die een gelijkwaardig tempo heeft. Dus niet dat één van ons zich moet inhouden of de pas moet versnellen. Wanneer we samen lopen, zorgen we voor een fijn duurlooptempo. Kunnen we onderweg ook lekker bijpraten.

Wat is je favoriete hardloopschoen?

Ik loop nog steeds op mijn eerste paar schoenen. Deze zijn van het merk Saucony. Het merk bevalt mij op zich goed. Maar nu ik weet dat het hardlopen voor mij een succes is, zal ik bij de aanschaf van een nieuwe schoen, zeker verder kijken dan dit merk en zou ik het niet erg vinden wanneer de kosten iets hoger uitvallen.

Waar loop je normaal gesproken?

Ik loop het liefst buitenaf. Een mooie groene omgeving, weinig auto’s of ander verkeer. Dit vind ik heerlijk rustig.

Wat is het gaafste rondje dat je ooit gelopen hebt (afgezien van wedstrijden)?

Ik loop meestal hetzelfde rondje. Ik kan onderweg altijd bepalen of ik een afslag neem of verder loop. Ik kan op deze manier een beetje spelen met de kilometers en… het is afhankelijk hoe mijn trainingsschema is.

Wat is het grootste drama dat je onderweg hebt meegemaakt?

Niet.

Heb je al wel eens een wedstrijd gelopen? Wat was je eerste wedstrijd?

Ik heb vorig jaar mijn eerste wedstrijd gelopen. Ik heb voor deze wedstrijd de clinics gevolgd. Mijn intentie was toen nog niet om aan de wedstrijd mee te doen. Ik vond het belangrijker om de techniek van het lopen onder de knie te krijgen. Evy is wel hartstikke leuk, maar zij is sowieso trots op mij, ongeacht hoe ik loop. Met deze clinic vond ik het fijn dat ik erop werd gewezen hoe ik mijn voeten moest neerzetten, hoe ik mijn armen moest houden en of ik mijn schouders niet te hoog hield. Naarmate de vermoeidheid toe treed, ga je automatisch minder rechtop lopen. Met deze techniek (inclusief loopscholing) werd ik mij bewust van mijn houding. Naarmate de clinic eindigde wilde ik toch die wedstrijd lopen. Het was voor mij de kers op de taart. En ik vond het leuk!

Als je al een wedstrijd hebt hardgelopen, wat is de mooiste wedstrijd die je ooit gelopen hebt?

Vorig jaar was mijn eerste wedstrijd. Ik heb nog geen vergelijkingsmateriaal.

Doe je naast hardlopen ook nog andere sporten om je hardlooptraining te ondersteunen?

Nee. Ik weet dat krachttraining goed is om te doen, maar ik doe het gewoon niet. Ik vind het veel fijner om in de buitenlucht te sporten, dan binnen in de sportschool.

Wie of wat is jouw grootste inspiratie op hardloopgebied?

Heb ik niet. Ik volg via Twitter veel lopers. Ze lopen sneller en maken langere afstanden dan ik. Dit is wel iets wat ik voor mezelf wil trainen. Misschien zijn die lopers dan toch een inspiratiebron voor mij.

Wat is jouw top 5 powersongs?

  • Born this way – Lady Gaga
  • Judas – Lady Gaga
  • Are we all we are – P!nk
  • Truth about love – P!nk
  • This is what it feels like – Armin van Buuren

Ik had een paar albums op mijn iPhone staan. Ik liep al snel op deze muziek. Als er maar een lekker ritme in zit, kan ik hier goed op lopen. De laatste tijd loop ik met de muziek van Spotify, lekker divers.

Wat is de langste afstand die je ooit gelopen hebt?

Zo’n 11 kilometer. Na de clinic van vorig jaar (training voor de 5EM, ruim 8km), ben ik het voor mezelf gaan uitbreiden. Helaas begon ik wat lichamelijke klachten te krijgen, waardoor ik op advies van de fysiotherapeute de afstand moest inkorten. Ik heb nu nergens last van en hoop dat ik straks de kilometers weer kan uitbreiden.

Wat is jouw grootste doel op hardloopgebied?

Ik heb mezelf geen grote doelen gesteld. Dit jaar loop ik de wedstrijd die ik vorig jaar ook liep. Ik zou het leuk vinden om nu een snellere tijd neer te zetten. Op 31 mei doe ik mee aan de colorrun in Amsterdam. Dit lijkt me gewoon een erg leuk evenement om aan mee te doen. Verder vind ik het belangrijk om mezelf te blijven uitdagen en plezier in het lopen te blijven houden!

 

2 reacties

Geef een reactie