cheesecake
Eten & drinken

Say cheese(cake)

Ik heb het helemaal bedacht. Mijn verjaardag vier ik niet groots, maar ik wil wel wat extra’s doen door zelf te gaan bakken voor mijn bezoek. Mijn ultieme recept staat in het boek Powerfood van Rens Kroes. Ik kies voor de cheesecake.

Samen met een vriendin ga ik aan de slag. De voorbereiding begint natuurlijk met het uitgebreid lezen van het recept. Hiervoor verwijs ik jullie naar het boek van Rens. Ik heb ervoor gezorgd dat ik de rauwe cashewnoten op tijd in huis heb. Deze moeten immers een uur wellen in water.

De ingrediënten
De ingrediënten

Er moeten onder andere amandelen en dadels in de blender. Deze zijn de basis voor de bodem. In het boek staat al dat een goede blender een must is. Dit is absoluut waar. Wij hebben de dadels en de amandelen beetje bij beetje in de blender gedaan. Doordat de dadels kleverig zijn, hebben wij deze in stukjes gesneden. En juist doordat ze zo kleverig zijn, hebben wij eerst de amandelen in de blender gedaan. De dadels worden later beetje bij beetje toegevoegd. Wij hebben alles in twee keer gedaan. Werkt voor ons prettiger. De bodem hebben wij verdeeld over het ingevette bakblik.

cheesecake
De vulling

 

We gaan met de vulling aan de slag. Ook deze hebben wij in etappes gedaan. Een handje gewelde cashewnoten, het vloeibare mengsel en een eetlepel kokosolie. Dit doen we net zolang totdat alle ingrediënten in de blender zitten. Doordat de blender niet alles meer goed blendt, hebben wij het mengsel in een beslagkom gedaan en hebben op het laatst de staafmixer gebruikt. We krijgen een mooi smeuïg mengsel. Dit mengsel gieten we in het bakblik. Ik proef een beetje van de vulling. Het smaakt heerlijk! Het bakblik moet een nachtje de vriezer in.

Drie uur voordat de taart opgediend wordt, verplaats ik het bakblik naar de koelkast. Ongeveer een kwartier voor de taart wordt opgediend, heb ik deze uit de koelkast gehaald en heb de kersenjam over de taart verdeeld. De cheesecake dient wel binnen ongeveer een half uurtje gegeten te worden, anders smelt deze wel een beetje. Ik krijg goede reacties op de taart. Ik vind hem zelf ook heerlijk, maar machtig is de taart wel! Ik houd een halve taart over en, hoe handig, deze kan gewoon weer de vriezer in! Ook de volgende dag is de smaak nog net zo goed.

cheesecake
Het eindresultaat

 

Goedkoop is de taart niet. Voor het geld dat je aan ingrediënten kwijt bent, kun je misschien wel twee taarten bij de bakker kopen. Maar de ingrediënten zijn vers en verantwoord. En de credits zijn voor jou, niet voor de bakker op de hoek.

Geef een reactie