troost
Persoonlijk

Troost

Troost ~ Troost is het bemoedigen van iemand die lichamelijk of geestelijk lijdt en het verzachten van diens pijn. Troost kan geboden worden met woorden, maar ook door lichamelijk contact. De kern van troosten is dat de getrooste zich niet alleen, verlaten voelt.

 

Die momenten dat je je zo verdrietig en machteloos voelt. De tranen en het verdriet lijken de boventoon te voeren. De emotie is in volle aanwezigheid aanwezig. Je bent geraakt. Diep geraakt.

 

Maar juist op die momenten is het belangrijk om troost en steun te zoeken. Gedeelde smart is immers nog steeds halve smart. Ik ben zelf hier niet altijd even goed in, maar mij is ooit geleerd dat we de dingen niet alleen hoeven te doen. Wanneer we steun zoeken bij elkaar, kán diegene misschien niet de woorden geven die je opbeuren. Maar is dit erg? Nee. Het luisterend oor, een begrijpelijk knikje of de arm om je schouder kan je warmte en troost geven. Het is duidelijk, je staat er niet alleen voor.

 

Ik ben gezegend met lieve mensen om me heen. Alhoewel ik mijn (boze dan wel verdrietige) emoties echt niet van de daken schreeuw, weet ik bij wie ik terecht kan. Bij wie ik de warmte en genegenheid kan vinden wat ik op dat moment nodig heb. De lieve woorden die me troosten of de tissue die me wordt aangereikt. Iemand troosten is niet altijd eenvoudig. Hoe ga je ermee om?

 

Ik betrap me zelf er zelf nog wel eens op dat ik zoek naar woorden die de lading van de situatie gewoon niet drukken. Soms zijn de woorden dat je het even niet weet maar dat je er bent, het enige juiste wat je kunt zeggen. De antwoorden komen op een later moment vanzelf of in het ergste geval helemaal niet. Dan is acceptatie het enige antwoord. En zul je hier uiteindelijk je troost uit moeten halen.

 

 

#WOT staat voor Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je kunt schrijven, vloggen of ploggen. Wil je mee doen? Bekijk hier wat het woord van de week is.

 

Foto door:  Pixabay/Counselling

Geef een reactie