trouw aan jezelf
Body & Mind

Trouw aan jezelf

In de afgelopen jaren heb ik het geregeld mogen horen; “blijf trouw aan jezelf”. Dit is soms nog wel eens lastig. Want hoe ga je om met de situatie als je bijvoorbeeld onenigheid met iemand hebt. Of iemand waar je veel van houdt, heeft je heel veel verdriet gedaan. Je wilt die ander immers geen pijn doen en niet kwetsen. Maar wat nu als jij door die ander zo enorm bent geraakt. Laat je het erbij zitten en kwets je dus eigenlijk jezelf?

We krijgen allemaal wel eens iets voor de kiezen waar we enorm verdrietig van worden. De tranen branden achter onze ogen wanneer we erover praten of er misschien alleen al aan denken. Het verdriet zal op den duur wel slijten en de voorgevallen situatie zal een plekje krijgen. Maar vergeten? Nee, dat doen we niet. Ik ben van mening dat die ander mag weten wat jou is aangedaan. Hoe jij dit ervaren hebt. Jouw gevoel mag er immers zijn.

Ikzelf zou willen dat ik dit in een bepaalde situatie ook mijn zegje heb kunnen doen. Later zal blijken dat het maar goed is dat ik dit niet heb gedaan. Dat ik die persoon niet meer heb gezien. Het zou immers geen goed doen. Daar ben ik nu wel van overtuigd. Ik heb de pijn en het verdriet dat ik destijds mocht ervaren los gelaten. Het heeft me veel tijd en energie gekost, maar het is me gelukt. Ik ben altijd trouw gebleven aan mezelf. Toen ik jaren later die bewuste persoon weer tegenkwam, deed het me niets. Toen wist ik het zeker: ik ben er klaar mee! Geen verspilde energie meer.

 

“Stay true to you and you will end up incredibly happy”

 

Door deze les die ik mocht leren, weet ik dat ik alleen met mezelf door één deur moet kunnen. Ik ben al die tijd bij mezelf gebleven, heb naar mezelf geluisterd en ben trouw gebleven aan mezelf. Ik heb geen dingen gedaan die niet goed voelden. Door trouw te blijven aan mezelf, kon ik de situatie op den duur een plekje geven. Nu weet ik dat het goed is dat ik deze les mocht leren. En hoe apart het ook klinkt, maar ik ben blij dat ik dit heb mogen ervaren. Het heeft me sterker gemaakt.

Wanneer ik nu in een situatie kom waar iemand mij raakt, blijft het lastig. Toch verzamel ik de moed en spreek het uit. Vanuit mezelf. Want wanneer ik vanuit mezelf spreek (ik vind, ik ervaar, ik voel, etc.) kan die ander niets anders dan het aanhoren en er iets (of niets, maar daar hebben we geen invloed op) mee doen. Je gaat immers niet in de aanval.

We zullen dergelijke situaties ons hele leven blijven tegenkomen. Ons hele leven moeten we opnieuw voor onszelf blijven opkomen. Opnieuw trouw blijven aan onszelf. Maar door lief te zijn voor jezelf, zorg je voor (innerlijke) rust en je eigen geluk. Hier ben je immers zelf verantwoordelijk voor.

 

 

 

Foto “Who you really are” door: James Jordan

Geef een reactie