Body & Mind

Trouw blijven aan jezelf

Soms kom je in een situatie terecht waarin je even niet meer weet hoe te handelen. Wat het juiste is. Je wilt een ander te vriend houden. Juist dan is het punt om trouw te blijven aan jezelf.

Ik merk dat ik dit soms nog wel eens lastig vind. Ik mag het graag een ander naar de zin maken. Ik zie graag blije mensen om me heen (met name als het familie of vrienden betreft). Maar na een wijze levensles, weet ik gewoon dat ikzelf de enige persoon ben die ik tevreden moet houden. Zoals iemand ooit zei: je moet hoofdzakelijk met jezelf door één deur kunnen. Deze woorden hebben me aan het denken gezet.

Een paar weken geleden kwam ik in een situatie terecht waarin ik even niet meer wist hoe ik moest handelen. Gelukkig had ik wel de tijd om deze situatie bij me binnen te laten komen en heel goed een en ander te overwegen. Maar de belangrijkste vraag die ik mezelf stelde was: Wat wil ik? 

Dit antwoord kon ik mezelf heel goed geven. Doordat ik het antwoord voor mezelf zo helder had, kon ik de daad bij het woord voegen en die stappen ondernemen die op dat moment goed voor mij waren. Hierna kreeg ik weer rust. Ik voelde niet meer de opstand en onrust in mijn lijf. Hierdoor wist ik dat ik voor mezelf de juiste keuze had gemaakt.

We herkennen het ongetwijfeld allemaal. We moeten in ons leven keuzes maken die lastig zijn. We willen de ander niet afvallen of kwetsen. Maar dan moet je toch voor jezelf die keuze maken. Of lief zijn voor de ander of lief zijn voor jezelf. Dan is denk ik de keuze snel gemaakt. En het is ook niet de insteek om die ander te kwetsen. Ik ben bereid om mijn hersenspinsels nader toe te lichten als daar om wordt gevraagd. Als die ander het begrijpt, is dit mooi meegenomen. En zo niet? Dan niet. Je kunt het niet altijd met elkaar eens zijn. Als je elkaars keuze maar respecteert.

Ikzelf ben iemand die een ander respecteert en accepteert. Soms kunnen overwogen keuzes interessant zijn. Helemaal als deze, indien van toepassing, worden toegelicht.

Geef een reactie