vooroordelen
Body & Mind

Vooroordelen

Vooroordelen. Ze zijn er en ik heb hier nog wel eens moeite mee. Afgelopen weekend sprak ik iemand over de vooroordelen die de westerlingen over de oosterlingen hebben. Alhoewel ik eigenlijk het antwoord wel weet, heb ik toch de vraag gesteld. Wil ik mijn eigen hersenspinsel bevestigd hebben?

 

“Hoe kijken jullie tegen de Achterhoekers aan?” Ik kijk de persoon vragend aan. “Ja eh… eigenlijk wel als boertjes”. “Jammer, heel jammer”, geef ik met een glimlach aan. “Dat is weer typisch zo’n vooroordeel die is gegroeid en misschien wel gevoed door de media.” Alsof we in het oosten alleen maar op klompen lopen? En alsof we in het oosten allemaal alleen maar bier “zuipen”. Sterker nog, ik heb hier persoonlijk een grandioze hekel aan en ik lust het niet eens. Er zal inderdaad een groep mensen zijn die leven naar dit vooroordeel. Ieder zijn keus. Ik wil dit niet afkeuren, maar ik zal het niet opzoeken. Enkel omdat ik me hier niet thuis bij voel.

 

Ik heb dus aan gegeven dat ik het jammer vind dat “men in het westen” zo over het oosten denkt. Iedereen draagt zijn eigen verantwoordelijkheid over het gedrag dat hij of zij vertoond, maar ik vind het wel jammer dat er over één kam wordt geschoren. Ik wil persoonlijk niet zo worden neergezet. Maar dat is nogal een dingetje met die vooroordelen. Doordat ik mijn woorden richting deze persoon uitspreek, maakt hij een nogal treffende opmerking. De opmerking die me aan het denken zet: “Jij kunt dit niet in je eentje veranderen.” Ik lach. Nee, dat kan ik niet en daar ga ik al helemaal niet aan beginnen.

 

“Don’t waste your time with explanations: people only hear what they want to hear.” 

Paulo Coelho

 

Zijn opmerking is voor mij een goede eyeopener. Ik weet wie ik ben en wat ik doe. Ik wil niet over een ander oordelen en ik wil het me niet meer aantrekken wanneer er onverhoopt een vooroordeel voorbij komt vliegen. Vooroordelen zullen altijd wel blijven, ik wil hier geen energie in steken. Ook wil ik er geen energie insteken door zelf te oordelen. Ik laat het gaan en laat het los! Iedereen heeft zijn eigen-waarde.

 

 

 

 

 

 

 

Foto door: Markusspiske

Geef een reactie