zenuwachtig
Persoonlijk

Zenuwachtig

Zenuwachtig ~ 1) Angstig 2) Geagiteerd 3) Gejaagd 4) Gespannen 5) Haastig 6) Jachterig 7) Nerveus 8) Opgewonden 9) Onrustig 10) Schutterig 11) Zeer opgewonden 12) Zemelachtig

 

Zenuwen, daar heb ik nog wel eens last van. Vaak op die momenten dat voor mezelf de druk hoog ligt (of dat ik hem voor mezelf hoog leg). Examens maken zonder dat ik zenuwachtig ben? Daar kan ik niet over meepraten. Ik ben altijd verschrikkelijk nerveus. Soms, voor mezelf, bij het vervelende af. Die onrust die ik voel in mijn lijf, niet fijn. Er is niets mis met een beetje gezonde spanning. Dat houd je alert, zegt men. Maar die onrust die ìk ervaar, is voor mij geen gezonde spanning meer.

 

Ook voel ik de kriebels als ik een gesprek moet aangaan waar nogal wat van af hangt. Of het nu zakelijk of privé is, ik voel het in mijn hele lijf. Ook wanneer ik diegene tegenover mij goed ken, ervaar ik die vervelende kriebel in mijn buik. Misschien juist wel omdat ik diegene goed ken. En gesprekken over bijvoorbeeld gevoel kunnen gepaard gaan met gigantische kriebels. Je laat toch een kwetsbare kant van jezelf zien.

 

“Hoe ik met zenuwen om ga?”

 

Ondanks dat het me niet in de koude kleren gaat zitten, ontwijk ik het niet. Dit kunnen zaken zijn die te belangrijk zijn om niet besproken te worden. Hoe ik met de zenuwen om ga? Vlak voor het gesprek of examen zeg ik tegen mezelf dat ik weet waar ik het over heb, dat ik in mijn recht sta of dat ik, in geval van een examen, de kennis beheers. Wanneer het moment daar is, ga ik zitten. Met mijn voeten naast elkaar (benen over elkaar bij voorkeur niet). Ik focus me op mijn ademhaling en wil vertrouwen uit te stralen. Het vertrouwen in mezelf en die ook vervolgens bij mij moet binnenkomen.

 

De laatste tijd vind ik dat ik examens en gesprekken best leuk doe, ondanks die vreselijke nervositeit. Of ik deze ooit de baas word? Dat kan ik alleen meer hopen. Maar ervoor weglopen, dat wil ik niet. Dan doe ik mezelf tekort. En dat is natuurlijk al helemaal geen optie.

 

#WOT staat voor Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je kunt schrijven, vloggen of ploggen. Wil je mee doen? Bekijk hier wat het woord van de week is.

 

 

Foto door:  Rennett Stowe/Flickr

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: