Eten & drinken,  Films, series & muziek

Zoveel mensen zoveel creatievelingen

Vandaag bereikte de plaatselijke chocolatier op diverse manieren het nieuws… Hans Hulshof was onder andere te horen in de uitzending van Edwin Evers op Radio 538. Samen met plaatsgenote Inge heeft hij, jawel, de anti-kater-bonbon bedacht. Laat ik het goed zeggen: Inge heeft het bedacht en Hans was uitvoerend producent… correctie: chocolatier. De anti-kater-bonbon bestaat uit, hou je vast, spek, ei, energiedrank, vanzelfsprekend chocola en als finishing touch… een paracetamol! Navraag wees uit dat de hulp van de plaatselijke apotheker is ingeroepen om zijn kennis te delen over het verantwoorde gebruik van geneesmiddelen. Dit geeft maar weer aan hoe professioneel de bonbon is samengesteld.

Omdat ik vanochtend aan het werk was, heb ik vanavond naar het fragment geluisterd. Op dat moment kwamen de gedachten binnen dat ik het leuk en inspirerend vind hoeveel verschillende soorten creatievelingen er zijn. Ik vind het mooi te zien dat er iedere keer maar weer een nieuw idee, zoals deze bonbon, ten uitvoer wordt gebracht. Het winkeltje van Hans is voor mij een waar walhalla. Ik sla met alle gemak een gebakje of saucijzenbroodje af, maar een bonbon van Hulshof? No way…. Vorig jaar (of was dit alweer twee jaar geleden?) ben ik zelfs speciaal voor de schaatsbonbon naar de chocolaterie gegaan; ik moest en zou deze proeven.

De foto is privé bezit.
De schaatsbonbon (foto is privé bezit).

Eerder genoemde “jongedame” Inge heeft twee gouden handen. Als ik soms via haar Twitter een foto voorbij zie komen, kan ik haar alleen maar complimenteren met datgene wat ze heeft gemaakt. Hoe mooi is het als je een herinnering van bijvoorbeeld je ouders als sieraad bij je draagt.

Weer een ander kan de mooiste (en lekkerste) taarten en cupcakes maken. Ook dat zijn kunstwerken an sich. Als ik aan creativiteit denk, denk ik ook vaak aan handwerken. Familieleden van mij zijn sterren met naald en (allerlei vormen van) draad. Deze genen zijn niet op mij overgebracht. Je wilt niet weten hoe erg ik baal als er een knoop van een overhemd af is. En ja, confession, dit besteed ik uit. Ik krijg dit niet netjes voor elkaar. Dus Marleen, naald en draad? Dat is geen goede combinatie.

Ik weet dat ieder mens zijn kwaliteiten heeft, iedereen op zijn eigen manier. En creativiteit hoeft niet te zitten in mooie dingen maken. Sommigen hebben de allermooiste ideeën. Weer een ander is een kei met woorden. Dit laatste valt me juist nu op, omdat ik graag en veel verschillende blogs lees. Hoe sommigen met woorden en zinnen kunnen spelen, hoe boeiend en pakkend er wordt geschreven en hoe humoristisch men een blog in elkaar kan zetten. Ik vind dit, door deze diversiteit, erg leuk om te lezen.

Binnen de fotografie komen ook de allermooiste creatieve uitspattingen naar voren. De wolken, flora en fauna: ik kan wel stellen dat Moeder Natuur een gewillig model is. Via Instagram zie ik de mooiste plaatjes voorbij flitsen. Als iets een simpele app is, is dit Instagram wel. Maar de amateurfotograaf met smartphone zal toch dàt creatieve idee moeten krijgen (en een filtertje eroverheen) om de mooiste foto’s te delen. Neem dan de professionele fotografen: wat zij kunnen met de (professionele) camera en lens. Uiteraard worden de geschoten plaatjes toch zeer regelmatig creatief bewerkt met Photoshop. Dit is ook een vak apart.

Heb je nu twee linker- of twee rechterhanden; het maakt allemaal niet uit. Ieder mens is uniek en de creativiteit is hierdoor erg divers. Is dit niet het mooie ervan?

Geef een reactie